Goudkoersen

De goudkoers kunt u o.a. terugvinden op Holland Gold.

Ontwikkeling van de goudprijs in 2014

Voor wie nog wat goud liggen heeft en het wil verkopen, viel er begin dit jaar meteen goed nieuws te rapen. De prijs van goud ging in het eerste kwartaal van 2014 al met gemiddeld 8% de hoogte in. Cijfers moeten uiteraard altijd met een korrel zout genomen worden omdat er ook weken en maanden zijn waarin de goudprijs tijdelijk weer een vrije val maakt.

Mager 2013

Na een aantal vette jaren, was 2013 niet echt een goed jaar. Vorig jaar eindige de teller op een daling van maar liefst 28%, wat voor de beleggers in goud aankwam als een serieuze mokerslag. Zeker voor diegenen die hun goud wilden of moesten verkopen.

Evolutie 2014

2014 begon heel goed en tijdens de eerste maanden van het jaar viel een stijging van meer dan 10% te noteren. Er werd gezegd dat de crisis in Oekraïne mee aan de basis lag van deze evolutie aangezien hierdoor de beleggers en investeerders weer naar goud gingen grijpen. Daarna was er wel weer een dipje waarbij de goudprijs zakte tot minder dan 1.300 dollar per troy ounce. De zilverprijs kende trouwens een zelfde evolutie en kende een verlies van ongeveer 6,5%. Ondanks de dipjes die er geweest zijn in 2014 tot nu toe, is de goudprijs dit jaar min of meer constant gebleven zonder al te veel grote uitschieters.

Externe factoren

Experts stellen dat er sprake is van een kunstmatige manipulatie van de goudprijs. Volgens hen zou zonder deze inmenging de prijs al een pak hoger moeten liggen. Een factor die speelt is dat de koers van de dollar en de goudprijs moeilijk van elkaar los gezien kunnen worden. Hoge koers van de ene betekent lage koers voor de andere en ook andersom. De Verenigde Staten zou zo veel goud aankopen om de prijs van goud naar beneden te halen.

Toekomst

Diezelfde experts zijn er echter van overtuigd dat de opmars van goud door niets of niemand zal kunnen gestopt worden. Goud zal nu eenmaal altijd een investering blijven die een grote zekerheid biedt. De boodschap is dus om de koers van het goud goed in de gaten te houden en op het juiste moment kopen en verkopen.